Ontmaskering van Kattenmythes
Vandaag gaan we eens dieper in op enkele mythes over onze katten die nog steeds ronddolen en vaak als waar worden beschouwd. Laten we deze eens onder de loep nemen.
1. Katten zijn vals/onvoorspelbaar
Deze mythe komt voort uit ons gebrek aan begrip van de behoeften en lichaamstaal van katten. Katten die “plotseling” agressief worden, hebben vaak al verschillende signalen gegeven die we niet hebben opgemerkt. Dit leidt ertoe dat de kat zich gedwongen voelt om zichzelf te verdedigen.
2. Katten zijn asociaal
Niets is minder waar. Met een goede socialisatie en introductie kunnen katten juist heel sociaal zijn. Het kost misschien wat tijd, maar met de juiste omgang vinden ze het fijn om een metgezel te hebben. Bovendien genieten katten enorm van de aandacht van hun eigenaar.
3. Katten zijn niet te trainen
Fout. Katten kunnen net zo goed getraind worden als honden. Het vereist alleen kennis van trainingsmethoden en het begrip dat katten niet zo’n grote eetlust hebben als honden. Het kost misschien wat meer geduld, maar katten zijn zeker trainbaar. Denk aan commando’s als “kom hier”, trainen voor de transportmand, en verzorgingshandelingen.
4. Een kwispelende kat is gelukkig
Dit is een misvatting die vaak wordt gemaakt door de vergelijking met honden (die ook niet altijd klopt!). Wanneer een kat met zijn staart kwispelt, is dat een teken van irritatie en is het het beste om de kat met rust te laten.
5. De mamakat neemt haar kittens bij het nekvel om ze te straffen
Dit is een hardnekkige mythe die niet waar is. Katten nemen zelden hun kittens bij het nekvel als straf. Als dit al gebeurt, is het meestal bij jonge kittens wanneer ze worden verplaatst van het nest. Communicatie tussen moeder en kitten gebeurt voornamelijk via lichaamstaal.
Heeft deze tekst ervoor gezorgd dat je weer wat meer begrip hebt gekregen voor katten? Wil je jouw kat beter leren begrijpen? Dan is de online cursus over de lichaamstaal van katten iets voor jou!
In deze cursus wordt dieper ingegaan op de ethologie van katten en hoe ze communiceren. Het heeft al vele eigenaren geholpen om hun kat beter te begrijpen en deze mythes te ontkrachten!
Meer informatie vind je via onderstaande knop!