Hoe vind ik een goede fokker?
Je weet het of je weet het niet, maar zelf heb ik een nestje gehad met mijn eigen hond. Iets wat ik altijd al wou doen.
Mijn doel was echt om stabiele, gezonde pups voort te brengen. En ik denk dat ik hier redelijk goed in geslaagd ben.
Maar als gedragstrainer zie ik nog veel te veel dat als ik ergens ga voor een gedragsprobleem, dat de hond afkomstig is van een broodfokker. Mensen zelf hebben het woord wel al eens gehoord, maar hebben geen idee wat ze er moeten achter zoeken.
Ik hoop met deze blog dat ik jou toch al kan helpen om te zoeken naar de juiste fokker. Zo kan jij samen met jouw pup een goede start maken.
Mijn voorwaarden
Zelf ben ik voorstander dat er maar 1 of 2 rassen aanwezig zijn waarmee er gekweekt wordt. Dit omdat ze dan echt goed het karakter kennen van het ras en weten wat ze ermee kunnen doen. Bijvoorbeeld Border Collies zijn echte schapendrijvers en als er dan ook Duitse Herders gehouden worden, zijn dit juist bewakingshonden en wordt hiermee bijvoorbeeld pakwerk gedaan. Heel uiteenlopende sporten. Ik denk ook dat de liefde voor het ras veel groter is als er maar 1 ras aanwezig is, dan als er meerdere zijn. Waardoor ze jou veel beter informatie kunnen geven over het ras. Natuurlijk is dit mijn eigen bevinding.
Daarnaast vind ik het belangrijk dat er 1 maximaal 2 nesten tegelijk zijn. Dit omdat er dan voldoende tijd kan besteed worden aan alle pups. Dat zij ze goed in de gaten kunnen houden en zien wanneer er een is die het minder goed doet. Maar ook naar socialisatie is dit belangrijk. Het wordt al een stuk moeilijker als je daar 2 nesten van 6 tot 8 pups rond hebt lopen. Uit eigen ervaring spreek ik dat wanneer ik mijn 8 pups had het al een uitdaging was om iedere pup te geven wat zij nodig had. Laat staan dat er dan dubbel zoveel, of meer rond lopen. Als we verder ingaan op die socialisatie, dan is jouw fokker die hier de basis legt, want de socialisatie begint al op een leeftijd van 2-3 weken bij de pups. Dan spreken we over verschillende ondergronden, geluiden, geuren, en als ze later iets ouder zijn mensen, dieren, … Maar socialisatie houdt niet in dat ze continu blootgesteld worden aan prikkels. Nee, dit moet op een correcte manier gedaan worden. Je kan je pup socialiseren maar erna heeft hij rust nodig om zijn prikkels te verwerken. En die rust kan echt wel meer dan een dag innemen. Dit is pup afhankelijk. Ik zal later hierover nog een blog maken.
Als de fokker begaan is met zijn honden, dan zal hij na een nest zeker 1 tot 2jaar wachten voor hij opnieuw een nestje doet met diezelfde teef. Hou er rekening mee dat, net als bij de mens, alles in het lichaam moet herstellen. De baarmoeder, de buik, de hormonale balans. Maar ook mentaal. De moederhond heeft ook tijd nodig voor zichzelf. Want geloof me. Een zwangerschap heeft een grote invloed op het mentale welzijn van de hond. De ene kan er beter mee om dan de andere.
Nu zijn we eigenlijk al volop bezig over als de pups er zijn. Maar om een goede basis te leggen voor gezonde pups, dan begint het allemaal bij de moeder- en vaderhond. Deze moeten medisch in orde zijn (alle medische testen die het ras nodig heeft om zo goed mogelijk te voorkomen dat de pups ziek zouden worden – dit geeft nooit 100% garantie- ). Informeer je zelf zeker goed wanneer je voor een bepaald ras gaat naar de veelvoorkomende ziektes. En kijk dan of beide honden getest zijn. Hier zouden geen kosten mogen op gespaard worden. Vraag ook naar de stamboom en de bewijzen van de testen. Dit zou geen probleem mogen zijn voor de fokker om deze voor te leggen. Maar niet alleen het medische is belangrijk. Ook de karakters. Want dit krijgen de pups ook een deel mee. Heb je een heel onzekere teef of een teef die rap gestresseerd raakt? Dan is de kans vrij groot dat de pups ook stress gevoelig zullen zijn. Net hetzelfde als bij de papa. Ook agressie is overerfbaar. Daarom is het altijd interessant om eens af te spreken met de fokker en om de moederhond te zien. Vaak zal je de papa niet te zien krijgen, maar hier kan je wel naar vragen en eventueel opzoekwerk over doen.
Om verder in te gaan op een afspraak met de fokker te maken VOOR dat de pups er zijn, vind ik dat de fokker dit uit eigen initiatief moet doen. Vaak werken ze eerst met een wachtlijst. En wanneer men weet wanneer het volgende nestje gepland wordt, dan beginnen ze af te spreken met potentiele nieuwe eigenaars. Een gesprek zorgt ervoor dat ze een beter beeld krijgen van de nieuwe eigenaar en of deze wel goed past bij hun pups. Zelf heb ik eerst gewerkt met een vragenlijst waarin ik al een beeld kreeg of ze al dan niet voldeden aan de wensen van mijn hond. Erna gingen we gaan wandelen. Hier werd er dan veel gepraat en zagen ze ook hoe de moederhond was. Vandaaruit kon ik dan afleiden of ze al dan niet geschikt waren. Maar ook erna, als de pups geboren waren, was het voor mij heel belangrijk dat ze meerdere keren langs kwamen. Zo kon ik zien hoe ze ermee in interactie gingen en kon ik kijken of dit naar mijn wens was.
Bij mij mochten de pups maar vertrekken tussen een leeftijd van 8-10 weken. De eerste die weg ging was 9 weken oud. Waarom heb ik hier langer mee gewacht? Omdat ik zeker wou zijn dat ze klaar waren om het nest uit te vliegen. Zowel de pups als de mama. Ik merkte op de leeftijd van 8 weken dat ze nog fel aan elkaar hingen en nog regelmatig zogen bij de moeder. Maar wanneer ze een leeftijd werden van 9 weken veranderde dit heel rap. Er ontstonden meer conflicten en de mama liet ze niet meer zuigen. Het is ook zo dat wanneer een pup langer blijft bij de mama dat ze betere vaardigheden krijgen over hun lichaamstaal en dat ze stabieler uitgroeien (op voorwaarde dat de fokker zich bezig houdt met de socialisatie). Wees dus niet bang voor die socialisatieperiode die eindigt op 12-16 weken. Wanneer de fokker zijn werk gedaan heeft, is het echt de moeite om iets langer te wachten. Wettelijk gezien mag een pup ook niet vroeger dan 8 weken het nest verlaten. We zien dat wanneer we kijken naar de broodfok is dat deze pups bijna altijd vroeger van de mama weg gehaald worden en dan zitten ze in een groep met andere pups. Daar leren ze niet de juiste taal, omdat de mama aantoont hoe een hond communiceert en pups doen maar wat en luisteren niet vaak naar elkaar. Vaak wordt dan ook geprutst met de leeftijd op het paspoortje.
Als laatst is het een must dat de pups medisch in orde zijn. Vaccinatie of titteren, ontworming. Maar ook als er al een medische aandoening is, dat deze behandeld werd bij de fokker. Ik had bijvoorbeeld een pup met een grote navelbreuk. Ik heb zelf die operatie laten uitvoeren voor hij naar de nieuwe eigenaars mocht gaan. Zo was ik zeker dat het pupje in orde kon vertrekken.
Amai! Ik heb mij een beetje laten gaan in deze tekst …
Ik zal hoogstwaarschijnlijk nog puntjes vergeten zijn, zoja laat het mij zeker weten. Want ik vind het super belangrijk dat jij als nieuwe mama of papa een goede start kan maken!
Samen met mijn collega Sofie Callens van Hondersteboven hebben we hierover een podcast gemaakt. Deze kan je beluisteren via Hondenpraat of klik hier.