Hoe zorg jij ervoor dat jouw kat gelukkig is?
Wanneer we een kat in huis halen is het onze intentie om dit dier graag te zien.
We willen ze gelukkig maken, maar vaak weten we niet goed hoe we dit moeten doen. We zeggen nog al te vaak dat katten dieren zijn, die “eigenzinnig” zijn, “koppig”, soms zelf “agressief”, “wilt niet luisteren” , …
Maar zijn ze dit wel?
Wat ik merk is dat dit vaak wordt uitgesproken omdat katten niet goed begrepen worden. En wanneer we ze gelukkig willen maken, moeten we eerst goed weten hoe ze in elkaar zitten.
Geschiedenis
Alles begint bij de geschiedenis van deze prachtige dieren. Katten zijn nog niet lang gedomesticeerd als we dit vergelijken met de hond. Dit zorgt er ook voor dat ze vaak minder afhankelijk zijn aan mensen dan de honden.
De voorouders van de kat leeft in de savanne. Zij jagen op kleine prooien zoals muizen. Wanneer ze gaan jagen, doen ze dit solitair. In de savanne is er weinig water waardoor ze het vocht uit hun prooien halen. Dit is iets waar we nu rekening mee moeten houden omdat onze katten nog steeds zo voorgeprogrammeerd zijn.
Katten zijn zowel roof- als prooidieren. Ze jagen, maar er wordt ook op hen gejaagd. Dit is een van de redenen waarom ze graag op hoge plaatsen zitten. Deze zorgen voor een overzicht van hun gebied en het zorgt voor veiligheid.
En nu?
Tegenwoordig leven katten steeds meer binnen. Hierdoor merken we ook steeds meer problemen op omdat er niet voldaan wordt aan hun noden.
Hoe zorgen we er nu voor dat ze gelukkig zijn?
Kennis van communicatie
Hier start het. Het is heel belangrijk om te leren hoe onze katten communiceren. Weten dat het meer is dan alleen miauwen (want dit hoort eigenlijk niet tot hun communicatie, dit is aangeleerd gedrag). Maar het is heel belangrijk om tijdig te kunnen zien wanneer jouw kat stress ervaart. Wanneer je hier tijdig op kan inspelen zorg je ervoor dat jouw kat zich rapper beter voelt.
Wil je meer leren over de lichaamstaal van de kat? Bekijk dan zeker de online cursus “Hoe communiceert mijn kat“. Hier leg je de basis om jouw viervoeter beter te begrijpen!
Boomklimmers
Zoals eerder vermeld vinden katten het heel belangrijk om hoog te zitten. Laat ze hier ook gebruik van maken!
Maak jouw kast met al die foto’s leeg en leg er een dekentje op voor jouw kat. Zorg voor een opstap zodat ze op de hoge kast in de living kunnen.
Vind je het vervelend dat ze op het aanrecht springen en daarop rondlopen? Zorg er dan voor dat het op 1 plaats interessant is zodat jouw kat zich daar vertroeft. Ze gaan straffen omdat ze op het aanrecht of tafel springt is zeggen dat ze geen natuurlijk gedrag mogen vertonen. Dit is niet oké.
Keuzes!
Katten kiezen graag. Hoe meer keuzes ze hebben hoe beter ze de omgeving kunnen gaan inschatten en gevaren kunnen gaan mijden.
Over welke keuzes hebben we het dan?
- Eten die op verschillende plaatsen staan (verschillende ruimtes!)
- verschillende drinkbakken
- verschillende kattenbakken
- verschillende plaatsen om te kunnen krabben
- …
Wanneer er meerdere katten in het huishouden zijn, wordt dit nog belangrijker.
Plaats
Oké, je hebt er werk van gemaakt om keuzes aan te bieden aan je kat. Nu is de plaats ook belangrijk waar ze gaan staan.
Water en eten moeten uit elkaar staan. Dit zorgt ervoor dat ze meer drinken.
Kattenbakken staan best op rustige plaatsen.
Krabmogelijkheden staan dan weer best op plaatsen waar jouw kat slaapt en waar ze veel passeert.
Wil je meer leren over hoe jij jouw kat gelukkig maakt?
Neem dan zeker eens een kijkje naar de online cursus “Hoe communiceert mijn kat“. Niet enkel de lichaamstaal komt hierin voor, maar ook de uitleg over voeder-en drinkbakjes, hoe de ideale kattenbak er uit ziet, en nog veel meer!
Het is aan ons om onze kat gelukkige te maken!